Vad beror detta på och vad kan vi göra åt det!
Ja, det var frågan som ställdes denna morgon när vi på FC Rosengård och vårt projekt Boost samlades tillsammans med Peter Håkansson från Ekonomihögskolan vid Lunds Universitet. Peter har forskat en hel del kring ämnet och var fantastisk på att sätta igång dialogen bland våra handledare och tränare.
I grunden handlade våra diskussioner om vår syn, eller rättare sagt våra ungdomars syn, på det sociala kapitalet. Det flesta av oss växer upp och vet att vi måste satsa på vårt ekonomiska och humana kapital – dvs det vi har i plånboken och det vi har i huvudet - men vad vi missar är ett fokus på det sociala kapitalet – våra relationer.
Våra ungdomar måste lära sig att investera i sitt sociala kapital. Det är detta som kommer att ge dem möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Men i dag finns det inget system för att lära våra ungdomar detta. Skolan har lagt allt för mycket fokus på utbildning och allt mindre på nätverkande och arbetslivserfarenhet.
Ett socialt kapital ger dig socialt och psykologiskt stöd, en känsla av tillhörighet och självkänsla. Vi pratade lite om olika typer av kapital:
- Det anknytande sociala kapitalet – det nätverk du bygger upp med likasinnade (samma kön, ålder, etnisk bakgrund, intresse…)
- Och det överbryggande sociala kapitalet – det nätverk du bygger upp utanför din egen ”comfort zone”.
Hur kan vi på FC Rosengård genom vårt projekt Boost inte bara låna ut vårt nätverk till våra ungdomar utan även lära dem att skapa egna? Så att de inte hamnar i utanförskap. Och att om de hamnar i arbetslöshet igen så kan de ta nytta av denna kunskapen.
Om man ska sammanfatta vår morgon så tror jag att vi kom fram till följande:
- Vi (på FC Rosengård, Boost, samhället, skolan, föräldrar) måste börja prata med våra ungdomar om det sociala kapitalet och om hur viktigt det är att man investerar i detta.
- Vi måste visa dem hur man kan göra detta genom att investera tex tid, ömsesidighet, bekräftelse och gåvor (kanske bjuda på fika sista dagen på praktikplatsen för att bli ihågkommen).
- Vi måste få in anknytningen till arbetsmarknaden igen i skolan. Det svenska skolsystemet har satsat alltmer på utbildningen och allt mindre på det sociala kapitalet. I Danmark har man sett till att ”lärlings” delen av utbildningen fått leva kvar medans man i Sverige integrerat den i den teoretiska utbildningen. I Danmark jobbar 71% av studenterna deltid samtidigt med studierna – ett perfekt sätt att bygga upp det sociala kapitalet - Sveriges ungdomar har halkat efter även på denna fronten.
- Ett enkelt sätt att utöka sitt nätverk är genom föreningar. Tyvärr har intresset för föreningar dalat sedan 1995. I Malmö finns det 152 registrerade föreningar - om inga av dessa är av intresse för våra ungdomar får vi uppmana dem till att starta egna. BRIS hjälper just nu ungdomar att starta upp egna enkla föreningar.
- Vill man läsa mer om allt detta kan man läsa Peter Håkanssons bok: Mycket mer än bara rock! eller hans avhandling om ungdomslöshet. Eller boka intressant föreläsning med Peter peter.hakansson@ekh.lu.se
Med ett stärkt socialt kapital har de möjlighet att ta sig in igen.
Och det är det som vi på FC Rosengård vill hjälpa till med genom vårt projekt Boost.
Om du vill hjälpa oss hjälpa våra ungdomar så hör du av dig till Filip så berättar han mera.
Och det är det som vi på FC Rosengård vill hjälpa till med genom vårt projekt Boost.
Om du vill hjälpa oss hjälpa våra ungdomar så hör du av dig till Filip så berättar han mera.
Ha en underbar dag!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar