torsdag 7 juni 2012

Skolan är viktig - det vet vi på FC Rosengård!


FC Rosengård bedriver idag Framtidsprojektet på Rosengård med stöd från Allmänna arvsfonden och Malmö Stad. Projektet startade i december 2009 och är nu inne i sitt tredje och sista verksamhetsår! Deltagare i projektet är samtliga 48 elever som nu går sista året i grundskolan på Rosengårdsskolan. Syftet är att tjejerna och killarna ska förberedas och motiveras inför sitt gymnasieval, samt introduceras till meningsfulla fritidsaktiviteter som förhoppningsvis kan bidra till en positiv utveckling. Deltagarna får prova på både olika gymnasieutbildningar och praktisera på arbetsplatser, allt för att ha mycket på fötterna när det väl är dags att välja!

Projektet, som av deltagarna själva döpts till Framtidsprojektet, utvärderas av Malmö Högskola. Utvärderaren gör efter det andra verksamhetsåret följande bedömning:

Framtidsprojektet är unikt till sin uppbyggnad då en förening som FC Rosengård genom 
samarbete med skolor, föreningar och företag arbetat med att utveckla och förbättra 
högstadieelevers kunskap, medvetenhet och tankar om gymnasie- och yrkesval.”

Projektledare Isabella Striner i färd med att berätta om Framtidsprojektets erfarenheter.

Den 8 maj hölls ett seminarium för att få ett samlat erfarenhetsutbyte kring vad projektet har lett till. Vilken betydelse har det haft för deltagarna? Finns det något som Malmö Stad vill implementera av erfarenheterna från projektet? Medverkande på mötet var förutom FC Rosengård och projektledningen och ledningen från Rosengårdsskolan, förtroendevalda och chefstjänstemän från kommunledningen, stadsdelen Rosengård, ledningsrepresentanter från medverkande gymnasieskolor, Arbetsförmedlingen, Vägledningscentrum, Malmö Högskola samt representant från Allmänna Arvsfonden.

Av mötet framgick att projektets metodik är mycket intressant för implementering i den ordinarie skolverksamheten. Den metod som man arbetar efter stämmer väl överens med skolans mål och riktlinjer som syftar till att, förutom att förbereda eleverna inför sina val av fortsatt utbildning, även ge eleverna inblick i närsamhället och dess arbets-förenings- och kulturliv. För eleverna på Rosengård är detta alldeles särskilt angeläget.

FC Rosengårds eldsjäl Ljubo Mrnjavac tackar alla inblandade som gjort Framtidsprojektet möjligt.

Det framgick även tydligt att projektet är mycket uppskattat av eleverna och medverkande intressenter. Projektet har i hög grad uppnått sitt syfte:



 ”Eleverna uppvisar ett tydligt intresse för olika arbetsplatser och gymnasieutbildningar”.
  ”Medvetenhet finns hos eleverna rörande arbetsmarknadens förväntningar på dem utifrån egna erfarenheter från utbildning och yrkesprövning”. 
 ”Företagens engagemang och samverkan direkt med skolan kan ha skapat ett nytt forum i samband med rekrytering. Detta granskas närmare under hösten 2012”. 
  ”Projektet har på flera sätt introducerat eleverna för olika föreningar och idrotter samt en rad fritidsverksamheter”.



Alla tar en paus i det fina vädret!
Detta arbete är vi på FC Rosengård mycket stolta över. 
 Vi hoppas att även i framtiden kunna fortsätta att engagera oss i denna viktiga fråga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar