torsdag 15 mars 2012

Tränar för mänskliga rättigheter

Sydsvenskan
Text: Elin Fjellman Jaderup
Publicerad 18 maj 2011 21.20 Uppdaterad 19 maj 2011 9.15

Med fotbollen som verktyg försöker de skapa en bättre framtid i Irak. Barn i Rosengård hjälper till.
– Jalla! Jalla!
– Kör! Kör!

Rosengård. FC Rosengårds spelare i sju-nioårsåldern kryper genom rockringar, slår kullerbyttor och skjuter bollar i mål. Tränarna denna onsdag är sjutton gäster från Irak. De ingår i projektet Open Fun Football Schools in Iraq som den nordiska organisationen Cross Cultural Project Associations (CCPA) driver.

Nu är tränarna på studiebesök i Sverige och Danmark för att lära sig mer om föreningslivet och om olika metoder. FC Rosengårds unga spelare hjälper tränarna att praktisera vad de har lärt sig.

Övningarna är lekfulla.
Tränaren Jamal Luaibi lägger armen om barnen och säger:
– Habibi!

Kommunikationen är viktigare än att fotbollen blir perfekt.
– Så bygger man ett demokratiskt samhälle, säger Anders Ronild i CCPA.

Målen är stora: större tolerans mellan grupper, bättre grund för mänskliga rättigheter och fred, stärkt förtroende för samhället.
– Det är bra att jobba med barn, säger Anders Ronild.
– Alla föräldrar vill det bästa för sina barn. Det här är något att enas kring. Vi talar inte om historien. Barnen är samhällets framtid.
En viktig tanke är att barn från olika grupper som annars är splittrade ska mötas i klubbarna.

Sirwan Shakat är tränare i staden Sulaymaniyah i kurdiska Irak. Många av hans unga spelare har flytt från södra Irak. Han själv spelade fotboll på gatan som liten. Han tycker det är viktigt att CCPA har vuxna ledare som månar om gemenskapen.
Svenska Sida stöttar projektet med 8,6 miljoner under tre år. Målet är att nå 15000 barn mellan åtta och elva år. Långsiktigt vill man att fotbollsskolorna ska klara sig utan bistånd.

Riksdagsledamoten Abir Al Sahlani (C) följer träningen i Rosengård. Från sina år i Bagdad känner hon flera av de irakiska tränarna från sina år i Bagdad. Hon konstaterar att det är en särskild utmaning att övertala föräldrar att låta flickor träna.

– I Bagdad tränar flickorna i en hall som är i dåligt skick.

Även på fotbollsplanen i Rosengård dominerar killarna. Bara några enstaka tjejer syns på planen denna kväll.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar